Tuesday, March 7, 2017

Järjestyksenvalvontaa Lahti2017 -kisoissa

Noniin! Nyt kun Lahti on jo hieman rahoittunut kisahuumasta, on aika avata ja kerrata tätä ainutlaatuista tapahtumaa ja kisakokemusta oman työpanokseni pohjalta.

Syksyllä 2016 kun sain kuulla, että Lahden maailmanmestaruuskisojen vapaaehtoistoiminnasta Student Teamissa voi kerryttää itselleen opintopisteitä ja samalla olla osana kansainväliselläkin mittakaavalla ainutkertaista tapahtumaa, ei ollut kahta sanaa siitä, tulisinko laittamaan hakemuksen tehtäviin. Hakemuksessani toivoin työtehtäväkseni tapahtumaturvallisuden puolelta järjestyksenvalvontaa, ja tähän tehtävään lopulta myös päädyin.

Ennen itse kisoja järjestetyt Info- ja koulutustilaisuudet olivat näin mittavan ja suurilukuisen vapaaehtoisprojektin onnistumisen kannalta tärkeässä asemassa. Omasta mielestäni näiden tapahtumien sisältö ja informatiivisuus tulevien tehtävien suhteen oli onnistunut. Vapaaehtoisten valmennuspäivänä Lahti Hallissa kokemattomampikin työntekijä sai runsaat eväät onnistuneeseen asiakapalvelutoimintaan LAMKin opiskelijoiden laatimasta koulutusohjelmasta.

Sitten itse kisoihin. Oma työrupeamani alkoi torstaina 23.02., ensimmäisenä virallisena kisapäivänä. Toimin tuolloin mäkimontun kupeessa olevan Monttubaarin edustalla. Tehtävänäni oli yksinkertaisesti seurata, ettei anniskelualueen sisäpuolelta tuotu juomia sen ulkopuolelle. Päivä ei ollut kovin vilkas, ja aikaa jäi hyvin seuratakseen miesten normaalimäen karsintakierrosta. Oli myös antoisaa jutella niitä näitä työparinani olleen vanhemman herrasmiehen kanssa.

Seuraavat päivät 24.02. ja 25.02. kuluivat latuvartioinnin merkeissä. Perjantain latuvartiointi oli vain alkusoittoa loppuunmyydyille Lauantain talvikarnevaaleille, kun tehtävänä oli seurata latujen turvallisuutta miesten yhdistetyn 10km matkan ajan. Latuvartiointi on siis yksiselitteisesti latujen vartiointia. Järjestyksenvalvojana on vahdittava, että katsojat, kameramiehet ja ladulla hääräävät valmennusjoukot eivät juoksentele ladulla miten sattuu ja mahdollisesti häiritse huippu-urheilijoiden suoritusta.

Lauantain talvikarnevaalit olivatkin sitten ihan oma lukunsa. Ihmisiä virtasi metsäkatsomoihin jatkuvasti ja suuren urheilujuhlan tunnun haistoi jo tunteja ennen naisten ja miesten Skiathlonien lähtölaukauksia. Tehtävänäni oli valvoa ennaltamäärättyä ladun ylityspaikkaa, josta yleisö pääsi metsäkatsomoiden puolelle. Tähän sisältyi myös urheiluruudussakin nähtyä "punaisen maton" levittämistä latua ylittävälle väelle. Väenpaljoudesta ja tungoksesta huolimatta tehtävästä suoriuduttiin erinomaisesti, kiitokset järjestyksenvalvojakolleegalle ja ylityspaikalla myös toimineille latuoppaille.

Sunnuntaina 26.02. oli minun aikani tavata torilla, mutta ainoastaan työn merkeissä. Kello 18 eteenpäin valvoin tapahtumalavan kupeessa olevaa sisäänkäyntiä Backstagelle, josta aika ajoin kulki Ylen kameraryhmää, mitalitapahtuman esiintyjiä ja runsaasti atleetteja valmennusryhmineen. Väki oli löytänyt tiensä torille runsaasti pettymyksen katkuisesta Iivon ja Mustin pronssimitalista huolimatta. Tässä työpisteessä tuli myös aiempaa enemmän asiakaspalvelutaidot tarpeeseen. Backstage alueelle pyrkiviä tuli ohjeistaa kaikin mahdollisin kielin ja elein, jotta haluttu viesti saatiin perille.

Tästä eteenpäin 28.02., 01.03 ja 02.03 työpäivät kuluikin jälleen ladunvarressa vartioimassa. Mieleenpainuvaa oli vapaaehtoisten hyvä yhteishenki ladulla ja tuntemattomienkin työtovereiden kanssa sai tehtävät ja jutun luistamaan. Oli myös upeaa kuulla stadionin mylvintä metsän siimeksen keskelle, kun Iivo toi Suomelle ansaitsemansa kultamitalin!

Kaiken kaikkiaan vapaaehtoisrupeamani Lahti2017 -kisoissa oli erittäin antoisa kokemus. Oli ainutlaatuista saada toimia tällaisessa projektissa ja kulkea läpi kaikki sen vaiheet koulutuksesta itse työtehtäviin. Mikä olisikaan sen parempi oppimisympäristö. Omina vahvuuksinani tehtävissä pidin aiempaa kokemusta turvan alalta ja asiakaspalveluhenkisyyttäni. Eräänä heikkoutena huomasin torilla työskennellessäni paineensietokyvyn, olin vähällä turhautua useiden kymmenien henkilöiden yrittäessä puskea backstage-alueelle kulkulupineen yhtäaikaa, eikä tilannetta auttanut vieraampien maiden edustajien kanssa syntynyt kielimuuri. Tästä silti selvittiin!

Sellaiset olivat omat unohtumattomat Lahti2017 -kisani ja haluan vielä kiittää kisajärjestäjiä, vapaaehtoisia, yleisöä ja LAMKia siitä, että sain olla osana tätä hienoa tapahtumaa ja projektia!

No comments:

Post a Comment