Tuesday, March 14, 2017

Katsomo-oppaana MM-kisoissa


Olen aina ollut suuri talvilajien fani ja toiminut aikaisemmin kotikuntani Keuruun SM-kisoissa kisatyttönä. Heti, kun kuulin Lahdessa järjestettävistä MM-kisoista, päätin lähteä mukaan vapaaehtoisena. Toimiminen vapaaehtoisena tämän tason kansainvälisessä tapahtumassa antaa mielestäni niin paljon enemmän kuin pelkästään tavanomaisena kisaturistina oleminen.
Toimin kisoissa katsomo-oppaana ja tehtäviini kuuluivat katsomoilla lippujen tarkastus ja ihmisten ohjaaminen oikeisiin katsomoihin ja palveluiden äären. Ruuhkapäivinä tehtäviini kuului myös katsojien ohjaus katsomoissa. Myös katsojille hymyily ja heidän tervetulleeksitoivottamien kuuluivat tehtäviimme.

Valmistuin tehtävään osallistumalla kisaorganisaation järjestämään koulutukseen sekä tiiminvetäjäni pitämä tutustumis-/kiertokäynti kisa-alueella. Koulutuksessa meille kerrottiin perusasioita vapaaehtoisena toimimisesta ja kisoista sekä miten erilaisissa asiakaspalvelutilanteissa tulisi toimia. Koulutuksen jälkimmäisellä puoliskolla meille kerrottiin oman tiimimme kesken, mitä työtehtäviimme kuului. Lisäksi työpäiviin valmistauduin tarkastamalla päivän ohjelman, jotta tiesin millainen päivästä olisi tulossa. Paras koulutus tehtävään oli kuitenkin työntekeminen. Joka päivä oppi jotain uutta. Joko itse selvittämällä, kokemalla tai aamuinfossa muilta tiimiläisiltä tai tiimin pomolta.

Kisat tarjosivat mahtavan ympäristön saada kokemusta asiakaspalvelusta ja oppia erilaisista ihmisistä ja kansainvälisyydestä. Oli mielenkiintoista seurata, miten ihmiset käyttäytyivät suuressa väkijoukossa ja kuinka he eivät meinanneet ymmärtää, että kaikkialla katsomossa esimerkiksi kulkuväylöillä ei saa seistä. Huolimatta siitä, että näkyvyys portailta saattaisi olla parempi kuin itse katsomosta. Monet asiakkaista yrittivät myös päästä parempaan katsomoon kuin mitä heidän lipussaan luki. Usein kuulemani lausahdukset olivatkin: ”Eihän yksi lisäkatsoja mitään haittaa” ja ”Katsomossahan on hyvin tilaa. Emmekö pääsisi tällä lipulla istumaan”.

Katsomon-oppaan tehtävä oli myös ajoittain haastava. Erityisesti loppuunmyytyinä päivinä, jolloin katsomot täyttyivät ja niitä jouduttiin sitten sulkemaan poliisien toimesta. Tämä oli erityisen ikävää, sillä jouduimme kertomaan lipun ostaneille katsojille, etteivät he pääse katsomoonsa huolimatta siihen oikeuttavasta lipusta. Tämä vaati pitkää pinnaa, mutta opetti kovuutta ja negatiivisen palautteen vastaanottamista. Tiimimme kuitenkin toimi mahtavasti vaikeiden tilanteiden tullessa eteen, pyrimme ratkaisemaan ongelmat nopeasti ja opimme kuinka välttää vastaavia tilanteita. Pienenä miinuksena oli kommunikaation hidas kulkeminen ajoittain. Välillä saimme odottaa poikkeustilanteiden ohjeistusta tai juosta toiselle pisteelle kysäisemään. Tämä on kuitenkin aivan ymmärrettävää, eikä aiheuttanut mitään suurempia ongelmia.


Kaiken kaikkiaan olen aivan superonnellinen, että lähdin vapaaehtoiseksi kisoihin. Tiimini oli mahtava, tiimivetäjäni osasi hommansa, pystyin seuraamaan kisoja työni sen salliessa ja pääsin juttelemaan ulkomaisten kisaturistien kanssa. Sain kisoista huikeita kokemuksia. Erityisesti mieleeni painui viimeisenä kisapäivänä Matti Heikkisen voittama 50 km pronssimitali. Mielestäni tämä oli paras mahdollinen päätös huikeasti onnistuneille kisoille.

No comments:

Post a Comment