Thursday, March 16, 2017

Lahti 2017 Sub Media Centre tulostuspiste

Päädyin työskentelemään Lahden MM-kisoihin syksyllä 2016, kun kouluumme tultiin kertomaan mahdollisuudesta työskennellä kansainvälisessä ympäristössä ja tienata samalla opintopisteitä. Innostuin välittömästi mahdollisuudesta seurata kisoja läheltä ja nähdä miten kansainvälisiä tapahtumia luodaan sekä miten organisointi toimii näin isossa tapahtumassa. Marraskuussa täytin hakemuksen vapaaehtoishaussa. Myöhemmin sain kuulla, että minut oli valittu lähetiksi mediapalveluihin. Tuolloin tehtävänimikkeeni kuulosti vielä epäselvältä, enkä tiennyt mitä kyseinen nimike pitää oikein sisällään.

Tammikuussa 12. päivä oli aika ensimmäisen koulutuksen, jossa kerrottiin miten asiat hoituvat
koulumme puolesta ja miten ihmiset olivat päätyneet mukaan projektiin, eli kaikkea käytännön asiaa kisoihin liittyen. Infoa tuli myös kisa-alueesta ja miten asiat hoidetaan kisoissa. Seuraava koulutus oli jo 18. päivä tammikuuta. Koulutus järjestettiin Lahden Messukeskuksessa ja mukana oli 1000 eri tehtäviin valittua vapaaehtoista. Kolmeen osaan jaet
tu koulutus piti sisällään ensiksi infoa kisoista, minkä jälkeen oli koulutus, joka riippui kielitaidosta ja kokemuksesta vapaaehtoistehtävistä. Viimeinen osuus järjestettiin niin, että kaikki samaan tiimiin kuuluvat osallistuivat siihen. Minun osaltani tämä tarkoitti siis kaikkien mediapalveluiden kanssa toimivien vapaaehtoisten kanssa keskustelemista. Minulle kävi ilmi, että porukassamme on ihmisiä, joilla on kokemusta kansainvälisistä tehtävistä sekä kansainvälisten urheilutapahtumien järjestelemisestä useamman kymmynen vuoden ajalta(!). Mukana oli toki myös muutama hieman kokemattomampikin henkilö, mutta huomasin olevani todellinen "rookie" tässä joukossa.

6.2 järjestimme seuraavan kokouksen. Tapaamiseen osallistuivat tulevat työkaverini eli tuloskopioinnin/juoksutuksen porukka, sekä mediapäällikkö Anu Haapalainen. Saimme tietää tarkan kuvan tulevasta työstämme ja että pääsisimme myös esimiestehtäviin, sillä tulevaan porukkaamme kuuluisi myös 9-luokkalaisia sekä joitakin lukiolaisia, jotka suorittavat TET-harjoittelua tai ovat muuten vain vapaaehtoistöissä kisoissa.

Ennen kisoja oli vielä yksi tapaaminen, jossa mukana olivat kaikki, ketkä osallistuivat tulosten vientiin. Kävimme rauhassa jokaisen kulkureitin ja paikan läpi, jonne tuloksia oli määrä toimittaa. Kisoissa päivystimme tietokoneen ääressä odotellen tuloksia, jotka sitten piti toimittaa eri medioiden edustajille. Huolehdimme, että jokainen median edustaja saa tarvitsemansa lähtölistan tai tuloslistan riippumatta siitä, onko hän hiihto-, tai mäkiselostamossa, mixed zonella, studiossa, lähetysautoilla tai IBC:llä eli International broadcast centrellä.

Oppimisympäristönä Lahti2017 oli ainutlaatuinen, sillä mitään yhtä isoa tai kansainvälistä ei varmasti tulla näkemään Lahdessa korkeakouluopiskeluideni aikana. Lahden kisat tapahtumana olivat hyvin onnistuneet, ihmisiä riitti ja tunnelma oli katossa useana päivänä. Välillä ihmisiä oli niinkin paljon, että liikkuminen paikasta toiseen ja alueelle tuleminen oli vaikeaa.

Opin kisoista paljon ja sain arvokasta kokemusta kansainvälisessä ympäristössä toimimisesta sekä johtamisesta. Mieleenpainuvin oppimiskokemukseni oli kaikkien TET-opiskelijoiden auttaminen ja neuvominen tai kommunikointi eri medioiden kanssa. Kisojen mieleenpainuvin tilanne oli Iivo Niskasen kulta miesten 15km hiihdossa.

No comments:

Post a Comment