Thursday, March 9, 2017

Lahti2017 KisakummiToimin Lahti2017-kisoissa vapaaehtoisena kisakummina. Kisakummit työskentelivät pääasiassa pareittain sisääntulo porttien välittömässä läheisyydessä, josta meitä oli helppo nykäistä hihasta heti tarvittaessa. Työnkuvaani kuului kisavieraiden opastaminen oikeisiin katsomoihin ja löytää ratkaisuja mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Vuoron alussa saimme selkäämme reput, josta löytyi kaikki tarpeellinen jokaiselle kisapäivälle; paljon erilaisia karttoja, joista oli helppo näyttää nopeimmat reitit tiettyihin paikkoihin sekä vieraille jaettavaksi karkkia, siltä varalta, että jonotus ajat WC:hen tai ruokapisteille pitkittyvät. Tärkeimpinä mainittakoon päiväkohtaiset metsäkatsomokartat, joista ilmeni selkeästi kunkin päivän latureitit (näitä kysyivät kaikki! :D), katsomokartta ja esteettömien reittien kartta.
Kaikille vapaaehtoisille järjestettiin koulutus 18.1 ja 28.1, jotka olivat sisällöltään samanlaiset. Itse osallistuin 18.1 järjestettävään koulutukseen, johon kuului perusosuuden lisäksi sektorikohtainen koulutus juuri kisakummeille ja infotyöntekijöille. Siellä käytiin läpi työtehtävät ja työasu, jonka hakuohjeet saatiin myöhemmin sähköpostiin. Sen lisäksi silmäilimme alueen karttoja, joista käytiin läpi tärkeimmät ja yleisimmin kysytyt kohteet. Myös esteettömyydestä puhuttiin paljon, kuinka ottaa heidät huomioon ja opastaa esteettömän kartan avulla. Lähempänä kisoja järjestettiin Walk through kisa-alueelle, jotta alue tulisi tutuksi ja saisimme tuntumaa eri reittien haasteellisuudesta. Varsinkin itse käytännön kautta oppivana ihmisenä koen, että tämä oli paras tapa tutustua kisa-alueeseen. Samana päivänä oli myös maksupäätekoulutus, jotta meillä olisi tarvittava osaaminen myydä keräilijän pilettiä maksupäätteellä porttien ulkopuolella jonottaneille. Tällaista tilannetta ei kuitenkaan omina kisapäivinä tullut eteen.
Tapahtuma tarjosi mielestäni erittäin palkitsevan ja kansainvälisen oppimisympäristön. Englannin kieltä tuli alku kankeuden jälkeen puhuttua yllättävän paljon, vaikka en ole siinä kovin hyvä. Puhumattakaan siitä, että se ei ole minulle luontevaa. Olen asiakaspalveluhenkinen, joten kaikki ihmiskontaktit olivat antoisia. Päivä päivältä oli varmempi tuntuma omaan tekemiseen ja osaamiseen. Oli mukava huomata, kuinka ihmiset olivat aidosti kiitollisia avuista ja neuvoista. Se tuntui palkitsevalta.
Lahti2017 kisojen vahvuuksiin voisi luetella katsomo-opasteet, jotka olivat mielestäni selkeät, erittäin informoiva mobiili aplikaatio, vip-alueiden runsaus, hyvät esteettömät reitit, monipuolista toimintaa myös perheen pienimmille sekä kisajärjestelyt yleisesti. Tänä vuonna tapahtuman järjestäjät saivat paljon kiitosta onnistuneista kisajärjestelyistä. Kisavieraat viihtyivät kaikin puolin hyvin.
Heikkouksena mainitsisin suurhallin pääovien luona sijaitsevista rappusista kulkemisen alas ruuhkaisina aikoina. Se aiheutti ihmisissä vähän hämmennystä, kun väkeä oli sisääntulossa samaan aikaan todella paljon. Järjestyksenvalvojat ohjasivat ihmismassaa parhaansa mukaan kulkemaan toiselta puolelta alas ja toiselta ylös, mutta hieman hämäävästi rappusten yläpäässä oli molempien ”kaistojen” kohdalla nuoli alaspäin. Tämä aiheutti sen, että ihmisiä ohjattiin yksitellen käyttämään vain toista puolta alas mentäessä. Myös kisakummeja oli siellä ajoittain ohjaamassa porukkaa. Eli opasteet kulkusuunnista rappusissa voisivat olla selkeämmin rappusten yläpuolella niin, että ne näkyvät heti sisään tullessa. Ihmiset olivat suurimmilta osin ymmärtäväisiä ja kaikki sujui lopulta kuitenkin hyvin. Tulevaisuuden mahdollisuus olisi tietysti tulla vielä suuremmaksi ja maailmanlaajuiseksi tapahtumaksi johon yhä useampi haluaisi osallistua ja täten saavuttaa lipunmyynti tavoitteet. Uhkana taas saattaisi olla se, että alkuhuuman jälkeen ihmisten kiinnostus lopahtaa tämän kaltaista suurta tapahtumaa kohtaan.

SWOT Lahti2017 oppimisympäristönä
Vahvuudet
-          Ainutlaatuinen kokemus, joka opetti paljon
-          Mahtavat työkaverit
-          Pääsi käyttämään englantia työkielenä, mikä ei ole itselle normiarjessa luontevaa
Heikkoudet
-          Ajoittain hyvin hiljaista eikä tekemistä riittänyt joka tunnille
-          Kisakummeja oli joinain päivinä yhtä aikaa työvuorossa todella paljon, ehkä liikaa?
-          Ulkona työskentely, tottumattomalle tulee helposti kylmä
Mahdollisuudet
-          Joutui oman mukavuusalueen ulkopuolelle puhumaan englantia, se kehittää parhaiten
-          Ainutlaatuinen tapahtuma, jossa sai olla mukana
-          Ensikertalaisena kisoissa, pääsin kisatunnelmaan moninkertaisesti mukaan
Uhat
-          Ihmisten kiinnostuksen lopahtaminen massatapahtumiin, ei päästä lipunmyyntitavoitteisiin
-          Jos vapaaehtoisia ei saada kasaan yhtä paljon niin kisajärjestelyt voivat kärsiä

Oman tehtävän toteutuksesta opin sen, että kaikki ei aina mene juuri niin kuin on etukäteen ajateltu tai sovittu. Voi tulla äkillisiä aikataulu muutoksia tai sairaspoissaoloja, jonka seurauksena jokainen joustaa. Tilanteet ja työtehtävät voivat ajoittain muuttua nopeastikin. Silloin tarvitaan ongelmanratkaisukykyä ja kärsivällisyyttä. Kaikki sujui kuitenkin hyvin ja suuremmilta ongelmilta vältyttiin.
Mieleenpainuvimpia kokemuksia oppimisen kannalta oli ehdottomasti se, kun poistuu mukavuusalueelta ja haastaa itseään asioissa, joita normaalisti karttaa, oppii kaikista parhaiten. Ei kannata koskaan olettaa, ettei pärjää jossain tai vältellä sellaisten asioiden tekemistä, jotka eivät kuuluu vahvuuksiin. Kaikessa voi kehittyä, jos tahtoa löytyy. Itselleni mieleenpainuvimpia hetkiä oppimisen ulkopuolella Lahti2017 kisoissa olivat norjalaisten kulkueet kera rumpujen ja suurien lippujen sekä sveitsiläisten kulkueet kera lehmänkellojen. Se ääretön meteli pysäytti hetkeksi tunnelman ja kaikki keskittyivät ja vapauttivat väylän heille. Näiden lisäksi mieleen jäivät tietysti kaikki onnistuneet ihmiskontaktit ja tilanteet, joissa ylitin itseni esimerkiksi englannin kieltä käyttäen sekä mahtavat työtoverit, joiden kanssa sain työskennellä tuon ajan. Lähtisin mukaan koska vaan uudestaan!

No comments:

Post a Comment