Tuesday, March 7, 2017

Logistiikan vapaaehtoisena Lahti 2017


10 päivää takana. Välillä oli todella raskastakin, mutta viimeisen työpäivän jälkeen tunsin silti pientä haikeutta kävellessäni Isku Areenan mäkeä ylöspäin. 
Seuraavat kisat Seefeldissä, Itävallassa
Ensimmäinen infopäivä, johon osallistuin saadakseni vähän lisätietoa tulevasta, oli 12.1 Fellmannissa. Seuraava valmennuspäivä oli siitä parin viikon päästä 28.1 Messukeskuksessa, jossa oli samaan aikaan myös koiranpentunäyttely Lahti hallissa. Yleisosio oli tällainen hengennostatussessio Lumitykki&Latukone performansseineen ym. En pitänyt tätä kovin hyödyllisenä. Kauempaa lähteneille päivästä tuli muutenkin pitkä, eikä etukäteen oltu ilmoitettu edes alustavaa aikataulua päivän kestosta. Sektorikohtaisen osan alussa tuli esiin yksi heikkous eli vahvan alun jälkeen puutteellinen jatko-opastus ja vastaanotto loppupäässä. Kyllähän se toisaalta lisää yhteenkuuluvuutta, kun ”ummikot Lahessa” suuntaavat ohjeiden mukaan jonossa kadun toiselle puolelle Salpaukseen ja ensin uimahalliin pyrkimisen jälkeen lähtevät porukalla etsimään oikeaa rappua ihan eri rakennuksesta…

Maanantaina 6.2 oli ensimmäinen työvuoroni. Samana aamuna oli ensin logistiikkakoordinaattori Jennan vetämä aluekierros, jossa kiersimme suurmäen huipulta vallihautaan ym. paikkoja. Olin melkein kaikki työpäivät pakutiimissä ja jonkin verran varastolla. Varasto sijaitsi Jartekin tiloissa Svinhufvudinkadulla. Samassa rakennuksessa oli myös tilapäisrakentamisen tilat ja myöhemmin turvatiimi. Tavarantoimittajat toimittivat lava- tai rullakkotavaraa Jartekille, mistä pakutiimiläiset sitten kuljettivat tarpeen mukaan eteenpäin kisa-alueelle. Aina välillä tuli myös ostoskeikkoja kauppaan tai tukkuun.
Aluekartta ja toimituspisteitä yleisluonteisesti
Ennen kisojen alkua olin jo kuutena päivänä töissä. Rakentamisvaihe oli kiireistä ja välillä raskastakin kun painavia penkkejä, opasteita, märkiä kuormalavoja ym. hilattiin ympäriinsä ilman apuvälineitä. Tapaturmien riski kasvaa, vallankin jos hosutaan väsyneenä ja nälkäisenä, mutta tiettävästi meidän porukalle ei onneksi sattunut mitään. Erikoisimmalta ostoslistalta löytyi ikkunanpesuvälineitä, nappeja, jääkaappimagneetteja, etikkaa, vesikanistereita ym. joita lauantai-illan ratoksi metsästimme Kärkkäiseltä ja Prismasta. Näissä toimeksiannoissahan ei sinänsä olisi mitään ihmeellistä, mikäli olisi tiedossa mihin käyttötarkoitukseen tavarat tulevat, jolloin olisi helpompi hankkia oikeanlaisia. Kisojen alkua edeltävä viikonloppu ja viimeiset alkuviikon päivät olivat todella hektisiä. Ruoka- ja juomatankkaus jäi heikoksi, kun koko ajan oltiin liikkeessä ja paikasta toiseen siirrettäviä tavaroita tai kalusteita oli paljon. Tämä tietysti lisäsi väsymystä entisestään. Kaikesta kuitenkin selvittiin, tavalla tai toisella! Kisojen alettua huoltokuljetukset stadionin alueella keskittyivät aamuun ennen porttien aukeamista yleisölle, sekä iltavuoron hoidettavaksi illalla. 
Suksien roudaamista suksiaitoja varten

Uupunut Nestori löytyi varaston yläparvelta

Logistiikkaporukan ikähaitari oli laaja, 16-70+. Vanhojen kokeneiden konkarien kanssa oli mukava toimia ja jutustella. Puheista huomasi, että vapaaehtoistoiminta on monelle todellinen elämäntapa ja tuo tiettyä rytmiä vuoteen. Salppurin kisoista Finlandiahiihtoon ja Jukolan viestistä vaikka olympialaisiin. Vahvasti vapaaehtoisiin tukevan tapahtuman järjestämisessä on haasteena saada mukaan uusia sukupolvia ja hiljaisen tiedon siirtäminen myös uusille tulokkaille. Itse logistiikkaprojektin vetäminen ja mukana oleminen vaatii tiimitaitoja, kommunikointia itselle tuntemattomien ihmisten kanssa, paineensietokykyä ja järjestelmällistä organisointikykyä. Projektinvetäjällä olisi hyvä olla sijainen, jolla on myös hallussaan tarvittavaa tietoa sekä ne tärkeät vuorovaikutustaidot. Meidän tiimin heikoin lenkki oli juuri sopivien sijaisten puute. Henki oli kuitenkin hyvä ja ryhmä oli kokonaisuudessaan niin monipuolisista, mutta kuitenkin maanläheisistä ihmisistä sattumalta koostunut, että toimeen tultiin ja jotain saatiin aikaiseksikin.

No comments:

Post a Comment