Tuesday, March 14, 2017

Vapaaehtoisena logistiikka tiimissä Heippa!

Työskentelin MM-kisa projektissa logistiikka tiimissä, jonka tarkoituksena ja tehtävänä oli hoitaa tavaran liikuttelu ja varastointi kisa- alueella. Fyysisesti logistiikka tiimin kotipesänä toimi Jartekin tilat Svinhufvudinkadulla. Logistiikka tiimin tehtäviin kuului mm. tavaran toimitukset eri pisteisiin kisa-alueella sekä muissa kohteissa, jotka olivat kiinteä osa koko tapahtumaa (Vierumäki, tilapäismajoitustilat). Käytännössä me varastolla pakkasimme/purimme ja toimitimme ennalta tilatut tuotteet määränpäähänsä. Logistiikan kannalta tavarantoimitus oli organisoitu siten, että jokaisella eri ”toimipisteellä” oli oma venue manager, joka huolehti oman toimipisteensä tarpeista ja ilmoitti logistiikka tiimille tarpeistaan ennen kisoja, kisojen aikana ja kisojen jälkeen. Tavaran toimituksille oli myös ennalta määritelty jättöpisteet, jotta vältyttäisiin epäselvyyksiltä ja tavaran katoamiselta Lisäksi toimimme apukäsinä milloin millekin ydin porukalle; milloin toimitimme pikaisesti työkaluja tarvitseville, hankimme tarvittavia tykötarpeita tai autoimme kalusteiden siirrossa. Itse työskentelin tässä projektissa kaiken kaikkiaan kuusi päivää, ennen kisoja rakennus vaiheessa sekä kisojen päätyttyä purkuvaiheessa. 

MM-kisa projektin tiimoilta osallistuin kahteen koulutustilaisuuteen tammikuun aikana. Varsinainen kisahuumaa nostattava info oli lauantaina 28.2.2017, johon oli kokoontunut sankoin joukoin innokkaita vapaaehtoisia. Tilaisuudessa käytiin läpi kisojen läpivientiä ja annettiin mm. vinkkejä asiakaspalvelutilanteisiin. Yleisen osion ja ruokailun jälkeen luvassa oli sektorikohtainen ohjeistus. Täällä pääsi sitten, ensimmäistä kertaa kohtaamaan porukan, jonka kanssa hommaa hoidettaisiin. Ohjeistuksessa esiteltiin tiimimme kannalta oleellisia kohteita kisa-alueella sekä hieman aikatauluja. Työtehtävät tässä vaiheessa jäi vielä hieman hämärän peittoon, mutta nekin selvisivät aikanaan J
Oppimisympäristönä tämän kaltainen projekti on omiaan luomaan perspektiiviä siihen, mitä kaikkea näin suuri projekti ja ponnistus vaatii ylipäätään. Logistiikka tiimissä pääsi hyvin näkemään, miten koko organisaation pyörii ja miten työtehtävät oli kisaorganisaatiossa järjestetty. Näihin oli näkemykseni mukaan nähty paljon vaivaa ja homma toimikin aika mutkattomasti, kun aina löytyi henkilö jolla tietty piste oli hallussa. Tavaran toimitukset oli jo ennalta suunniteltu ja aikataulutettu hyvin etukäteen eikä tavaroiden pakkaamiseenkaan paljoa aikaa tuhrautunut. Toki ainahan kiireellisiäkin aina silloin tällöin koitti, mm. suksiaitoja varten tarvittavia suksia roudattiin viimeisinä rakennuspäivinä kiireen vilkkaan hikihatussa. 

Opettavaisinta hommassa itselleni varmaan oli se miten toimia paineen alla ja kiireessä järkevästi ja turvallisesti. Missä järjestyksessä tavarat toimitetaan eri paikkoihin, että vältetään turhaa ajelua, miten tavarat on järkevin pakata ettei ne rikkoudu ja miten huolehtia painavien ja hankalien tavaroiden nostelusta. Tässä olisi tulevaisuuteen yksi kehittämiskohdekin; sillä meillä ei kauheasti ollut apuvälineitä nosteluun ja roudaamiseen ja saattoipa ne kuormat välillä olla hieman turvattomiakin.

Tämän tapainen projekti on myös oivallinen tapa päästä tutustumaan uusiin ihmisiin ja verkostoitumaan eri alojen osaajien kanssa. Meillä logistiikka tiimissäkin porukkaa oli ympäri Suomea ja osaamista löytyi monilta osa-alueilta.
Haluankin kiittää vielä koko logistiikka porukkaa mukavasta kokemuksesta ja hurtista yhteishengestä. Iso kiitos Juusolle, joka toimi meillä varastolla pääjehuna ja piti pyörät pyörimässä osaavin ja rennonletkein ottein.

-Tiia Taponen

No comments:

Post a Comment