Tuesday, March 14, 2017

Vapaaehtoisena ympäristötiimissä


Taipaleeni kohti MM-kisoja alkoi viime keväänä, kun näin esitteen koulussa, missä kerrottiin projektikurssista ja siitä, miten vapaaehtoisena voi saada opintopisteitä. Kiinnostuin heti ja otin selvää olisiko ympäristö- ja energiatekniikan opiskelijalle sopivaa paikkaa kisoissa ja tulinkin valituksi ympäristötiimiin. Tehtäviin valmistautumiseksi kävin koulun infotilaisuudessa ja kisaorganisaation järjestämissä koulutustilaisuuksissa. Mielestäni ne olivat yleisellä tasolla hyödyllisiä ja auttoivat mm. hahmottamaan kisa-aluetta, mikä ei ennestään ollut tuttu, mutta kyllä ne työtehtävät parhaiten selvisivät ihan paikan päällä ja käytännön kautta.

Työskentelin kisojen rakentamisen ja kisapäivien aikana yhteensä viitenä päivänä 7-8h/päivä ja pääsääntöisiä tehtäviäni olivat ryhmässä tai pareittain kyseisen päivän vastuualueen puhtaanapito ja mahdollinen roskisten tyhjentäminen. Lisäksi kisojen jälkeen menimme koko tiimin voimin siivoamaan stadionin katsomoa tai mäkikatsomoa. Vastasin työpäivinäni Fan Zonesta, Suurhallista ja hyppyrimäkien alueesta. Rakennuspäivinä kokosin Stora Enson sinivalkoisia pahviroska-astioita, kuljettelin niitä paikoilleen ja autoin kisa-alueen somistamisessa.

Tapahtuma ei hirveästi opettanut ympäristöasioista mitään uutta, mutta opin kyllä hahmottamaan paremmin tämän kaltaisten tapahtumien skaalaa ja sitä, miten paljon tapahtuman pyörittämiseen tarvitaan porukkaa ja hyvä tiedonkulku sekä vastuunjako. Nostan kyllä hattua kaikille organisoijille. Meidän tiimissä ei onneksi ollut ongelmaa tiedonkulussa, sillä käytimme yhteistä whatsapp-ryhmää. Haasteena hommissa oli se, että toisinaan (oikeastaan valitettavan usein) roskapusseja vaihtaessa tuli huomattua, etteivät ihmiset olleet osanneet/välittäneet kierrättää oikein hyvin järjestetyistä kierrätysmahdollisuuksista huolimatta ja esim. biopusseissa oli muovikääreitä yms. ja pulloille ja tölkeille varatut astiat olivat puolillaan täynnä pahvisia Tetra Pakeja. Yritä siinä sitten pohtia mihin jätteeseen pussi pitäisi laittaa ja kannattaako jostain pussista yrittää sellaisella roskapinsetillä poimia väärät roskat pois vai ei 😤 Että kyllähän se itseä turhautti, kun haluaisi olla mukana toteuttamassa kestävää tapahtumaa, mutta kierrätys onnistuu heikommin, mitä olisi tavoitteena. Samalla se on kuitenkin mahdollisuus ehkä vielä enemmän selkeyttää tuota kierrätysasiaa kisoissa, jotta ihmiset tulisivat paremmin tietoisiksi asiasta. 😊

Oman oppimisen kannalta oli hienoa, että pääsi työskentelemään myös entisen vaihto-oppilaan kanssa, niin sai vähän vahvemmin kokea kansainvälistä tunnelmaa kisoissa, tutustua uusiin ihmisiin yleisestikin ja verestää hieman käytön puutteessa ollutta englannin kieltä. Huono puoli oli se, että töitä ei aina ollut tasaisesti pitkin päivää, vaan välillä oli kiire, eikä ehtinyt pitämään taukoa ja välillä ei ollut mitään tekemistä, sillä kisat määräsivät pitkälti työtahdin. Kisaympäristö tarjosi myös hienoja mahdollisuuksia saada ns. sneak peekejä muiden alojen ihmisten alueisiin ja hommiin esim. kansainvälinen media ja opin, että tiimivastaavat ja järjestäjät tekevät todella pitkiä päiviä kisoissa.

Sain kokea tosi paljon kaikenlaista hienoa kisoissa ja mieleenpainuvimpia kokemuksia oli, kun pääsin tapaamaan mäkihypyn kaksinkertaisen MM-voittajan Stefan Kraftin sekä käymään HS100-tornin huipulla, urheilijoiden loungessa, tuomareiden tornissa ja ylipäätänsä näkemään kaikkia yhdistetyn, mäkihypyn ja hiihdon urheilijoita livenä kisaamassa aivan mahtavassa tunnelmassa! 😃

No comments:

Post a Comment