Friday, March 10, 2017

Yhteenveto kisoista lipuntarkastuksessa

Hei!

Tässä Anna Laakso toisen vuoden opiskelija, joka toimi Lahti2017 -kisoissa. Olen kirjoittanut aiemmin jo, sillä halusin saada kaikki tapahtumat hyvin ylös ja tästä tulee yhteenveto kisoissa olemisesta, mitä tein ja mitä opin. 


Tehtävänäni kisoissa oli siis yleisön vastaanotto porteilla. Kymppi-roolissa oleminen antoi minulle kuitenkin kokonaisvastuun kisa-alueen sisäänkäynneillä tapahtuvasta lipuntarkastuksesta. Tein myös lipuntarkastuksen päivittäistä käytäntöä eli tarkastin itse lippuja portilla, että ihmiset pääsivät sisälle. Tehtävänäni oli myös järjestellä ihmiset oikeille paikoille ja valmistin heitä päivään, kuten kertomalla porteista (mitä pitää olla mukana ja miten päivä toimii) samalla olin vuorovastaavana toimija. Tarkistin että ihmisiä on tarpeeksi paikalla eri porteilla. Kaikilla porteilla piti aina olla joku paikalla, mutta koska ne olivat hyvin hajoitettu kisa-alueella, minun täytyi pitää huolta että heillä kaikilla meni ihan hyvin päivän aikana ja pääsivät tauoille. Päivän päätteeksi tarkisin että kaikki tavarat oli tuotu tai vaihdettu seuraavan vuoron kanssa.

Valmistautumisesta olen kirjoittanut edellisessä blogi-kirjoituksessa, joten jos haluaa lukea nekin niin ne löytyy aikaisemmasta kirjoituksesta. Yhteenvetona kuitenkin kävin iltatapahtumassa muiden kymppitiimien kanssa ja tiimijohtajien kanssa, koulutuksessa sekä erikseen omissa kokoontumissa Moona Havon kanssa. 

Oppimisympäristönä Lahti2017 antoi minulle paljon! Aivan ensinnäkin sain harjoittaa "kymppinä" toimista, tavallaan oman tiimin johtamista ja avustusta tiimissä, se oli merkittävä asia. Sain myös harjoitella omaa englannin taitoa, jota ei tule käytettyä muuten. Sain tietää että minun englannin taitoni ovat ihan hyvät. Englantia puhuin siis ulkomaalaisten katsojien sekä omien tiimiläisteni kanssa. Opin siis antamaan ohjeistuksia paljon. Iso osa oli myös se että sain harjoittaa omaa paineensietokykyä. Minulla on mielestäni ihan hyvä paineensietokyky, mutta en ole vielä saanut harjoittaa sitä töiden kautta. Tämä oli siis merkittävä asia minulle. 

4.3. viimeiset ilotulitukset

Ongelmanratkaisutaito on minulle kuitenkin ollut hieman sellainen asia, jota on pitänyt harjoittaa. Näissä kisoissa sain harjoittaa paljon sitä ja minusta tuntuu että sain parannettua. Kisoissa minun täytyi nimittäin osata nopeasti keksiä ratkaisu, jos ihmisiä ei ollut tarpeeksi paikalla tai oli muuten ongelmia porteilla. Piti esimerkiksi tietää kenen puoleen kääntyä, jos oli ongelmia lukijoiden kanssa ja miten asia hoidetaan.

Tavallaan oppimisympäristönä oli minulle se että piti olla koko ajan tavoitettavissa. Minulle tämä oli helppoa, sillä olen harjoittanut sitä paljon ja se että selvitin asioita niin nopeasti kuin pystyin esimerkiksi vuoroja ei näkynyt vapaaehtoisille, joten selvittelin asioita toisilta ja saatiin asia kuntoon. Sain harjoittaa myös omia opetustaitoja, kuinka saada tieto mitä minulla on muille vapaaehtoisille, jotta he osaavat tehdä oman työnsä. Vaikeuksia tuotti se että kaikki eivät tulleet paikalle ajoissa, joten samoja ohjeita en ehkä ehtinyt tai osannut antaa. 

Minulla parannettavaa olisi, että osaan antaa ohjeita monta kertaa eri ihmisille. Myös se ainainen englannin taito. Osaan englantia, mutta sitä voi aina harjoittaa enemmän sekä nopeaa ongelmanratkaisu taitoa. Yleensä haluan miettiä päätöstä kauan, mutta kisoissa sain harjoittaa nopeaa toimimista. Myös kisoilla olisi hieman parannettavaa. Yleisesti ottaen tapahtuma oli todella hyvin järjestetty ja tietoa tuli tarpeeksi kaikilta suunnilta. Lahti2017 järjesti hyvän koulutuksen ja siitä oli paljon apua, mutta hieman enemmän englannin taitojen opetusta olisi hyvä. Minä osasin omilla taidoillani, mutta perusopetus englannista oli hieman vähän, jos ajatellaan ihmisiä jotka eivät osaa yhtään englantia.
  

Mieleenpainuvimpia tapahtumia oli kun ei ollut tarpeeksi ihmisiä paikalla ja minun täytyi jakaa ihmisiä enemmän omille paikoille, jotta kaikkialla oli ihmisiä. Selvisin siitä todella hyvin ja päivä lopulta loppui hyvin. Toinen mukava muisto oli kun  koko päivä oli mennyt suunnitelmien mukaan ja olin onnistuneesti saanut ihmiset kotiin illalla. Itse toimin vielä myöhään illalla ja lopulta tarkistin että kaikki tavarat oli tuotu ja olivat omilla paikoillaan. 

Itse koko Lahti2017-kisat olivat kuitenkin hyvin mieleenpainuva itse tapahtumana. En ole ennen kokenut mitään tälläistä, joten olen hyvin kiitollinen tästä tapahtumasta! Sain enemmän kuin missään muualla ennen. Kioissa oli mukana myös todella ihania ihmisiä, joilta itse opin paljon kaikkea ja opin tuntemaan.

Anna Laakso
Student team, lipuntarkastus
1501556

No comments:

Post a Comment