Friday, October 20, 2017

Logistiikka


Projektityöskentely Lahti2017

Työni Lahti2017- kisoissa

Olin erittäin kiinnostunut mahdollisuudesta työskennellä lahden MM- kisoissa hyvin pitkään.
Kalenterini oli kuitenkin jo melko täynnä, joten minulla oli mahdollisuus käydä hommissa vain torstaina ja perjantaina päivästä.
Juttelin parin kaverini kanssa, jotka olivat kisoissa johtotehtävissä ja he kertoivat, että minullekin löytyisi hommia.

Aloitin työt logistiikkakeskuksessa jo saman viikon torstaina, kun olin lupautunut töihin tulla.
Tehtäväni logistiikkatiimin kanssa oli vastaanottaa ja purkaa tulevia lähetyksiä, sekä pakata ja lähettää tilattuja toimituksia.

Koska olin aktiivinen ja halukas tekemään myös muita hommia, pääsin niin sanotun ”yleismiehen” tehtäviin.
Vain kuuden päivän mittaisesta työrupeamasta huolimatta, ehdin olla monessa mukana.
Olin auttamassa pakutiimiä raskaampien kuljetusten kanssa, pääsin auraustöihin, pystytin ja korjailin aitoja kisa-alueen ympärille, "sisutin" urheilijoiden huoltokoppeja, sekä tein töitä viitoitustiimin kanssa.

Tapahtuma tarjosi ainutlaatuisen oppimisympäristön, jossa opin sisältäpäin valtavan organisaation ja projektin kokonaisuudenhallinnasta ja rakentamisesta. Oppimiskokemukseeni vaikutti positiivisesti myös se, että tein töitä kaksi päivää viikossa, kolmen viikon ajan, useammassa ei tiimissä. Eri valmisteluvaiheiden hahmottaminen ja työskentelyn painopisteen vaihtuvuus eri tiimien välillä oli täten todella vaivatonta.

Toimin itse projektin johdossa tulevan syksyn ja kevään ajan ja mielestäni mm- kisojen oppimiskokemus antoi minulle paljon uusia valmiuksia niihin hommiin.

SWOT

Kun lähdetään listaamaan tapahtuman vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat, ei voida sivuuttaa valtavan hyvin onnistunutta johtamistyötä tapahtumassa.

Omalla osa-alueellani johtajat hallitsivat kokonaisuutta loistavasti, pitivät tiimin jäsenet hyvin kasassa, sekä loivat positiivista henkeä myös kiireen ja stressin keskellä.

Tapahtuman johdossa oli myös heikkoutensa. Niiltä osin, kun pääsin itse toimintaa seuraamaan, johtajat olivat omalla osa-alueellaan melko yksin. Jos esimerkiksi logistiikkapäällikkö olisi sairastunut, kellään tiimiläisellä ei olisi ollut välitöntä valmiutta astua hänen tehtäväänsä. Päälliköillä oli valtava taakka harteillaan, ja tapahtuman mahdollisuuksiin listaisinkin assistentit jokaiselle päällikölle. Näin yksikön ja tiimin tehokas toiminta turvataan esimerkiksi sairastapauksen sattuessa.

Oppimisen kannalta oli erittäin hyvä, että saman osa-alueen päälliköt toimivat samoissa tiloissa ja avoimesti tiimiensä kanssa. Työntekijöiden vapaa pääsy lähes kaikkialle, hyvä yhteishenki ja kannustaminen monipuoliseen tekemiseen olivat mielestäni eniten edistävät seikat oppimiseen.

Tapahtumasta oppiminen oli monelta osin jätetty opiskelijan varaan ja mielestäni tulevaisuudessa voitaisiin harkita esimerkiksi yleismies tiimiä, joka hoitaisi kaikkia niitä asioita jotka eivät automaattisesti loksahda minkään tiimin vastuualueelle. Näin saataisiin sujuva ratkaisu ”kuka tekee?” tilanteisiin ja päteviä tyyppejä erilaisten ongelmatilanteiden ratkojiksi.

Mieleenpainuvin tilanne oli minulle se, kun ensimmäistä kertaa menin katsomaan kisoja ja näin kavereideni ja itseni tekemän työn jälkiä lähes joka paikassa, aina mäkimontusta kaupungin keskustaan asti.

No comments:

Post a Comment